Budapesten ingyenes házhozszállítás minden áruházunkban található termékre
Tovább

Gyakran Ismételt Kérdések

Miért fontos az alvás?

Az alvás fontos része az egészséges életmódnak. Úgy, mint a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás, a minőségi pihentető alvás elengedhetetlen tényező a napközbeni jó közérzetnek. Befolyásolja a mindennapok gördülékenységét, az ember közérzetét, kihat a kapcsolataira a többi emberrel, a lelki és testi állapotára. Amikor alszunk, az agyunk feldolgozza a napközben minket ért információkat és raktározza a lényeget, a testünk meg regenerálódik.


Igaz, hogy a szundikálás ártalmas lehet?

Semmi rossz nincs abban, ha az ember néha szundít egy kicsit nap közben. Ez néha sokat segíthet, ha időnként nagyobb terhelésnek van kitéve az ember szervezete. A baj akkor van, ha ezt egyre gyakrabban teszi az ember, mert ez lehet annak a jele, hogy az éjjeli alvása nem minőségi/elegendő és ennek egészségi oka lehet. Ha ezt tapasztalja, mindenképpen forduljon orvosához.


Vajon a matrac befolyásolja azt, hogy egy ember hogyan alszik?

A matrac egy olyan kellék, ami a pihent reggeli ébredést vagy a reggeli letörtséget, fáradtságot adja használójának. Amennyiben valaki huzamosan arra ébred minden reggel, hogy állandóan fáradt, merev a nyaka, gerincfájdalmai vannak, nap mint nap gyengébbnek és levertnek érzi magát, ez annak a jele, hogy a jelenlegi fekhelye már elhasználódott, nem biztosít teste számára megfelelő alátámasztást, ergo, itt a csere ideje.

Mennyi alvásra van szüksége egy átlagembernek?

Statisztikák szerint, egy átlagember napi alvás szükséglete nagyjából napi 7-8 óra, de ez egyénfüggő és a napközbeni erőfeszítés is befolyásolja, hogy mennyi időre van szüksége az embernek a teljes regenerálódáshoz. Ha valaki túl sokat alszik hétvégenként, az annak a jele, hogy hét közben nem szokta kialudni magát teljesen.

Mit tegyek, hogy jobb legyen az alvásom?

Néhány fontos dolog van, amit betartva, jobb és minőségi alvást érhetünk el. Először is, próbáljon minden este, ugyanabban az időben lefeküdni és reggel ugyanabban az időben felkelni, még hétvégenként is. Ez segít szinkronban tartani a biológiai óráját. Aztán, lehetőleg ne egyen, főleg nehéz ételeket ne, 2 órával lefekvés előtt, mert ez megterheli az emésztőrendszert és alvatlansághoz vezethet. Lefekvés előtt próbáljon lazítani, rendezni a gondolatait, csak azután feküdjön le aludni. Végezetül, nagyon fontos, hogy megteremtse a megfelelő környezetet az alváshoz, ami egy megfelelő alátámasztást adó matrac, nem túl meleg szoba, csend és sötétség.

Mi a megfelelő alvásmennyiség? Mi az alvászavar? Mit tehetnek a folyamatos munkarendben vagy éjszakai munkát végzők egy jobb alvás érdekében?

Az alvás mennyiség egyén és fáradtság függő, 5-től 10 óráig terjedhet. A folyamatos munkarendben dolgozók, vagy akik éjszakai műszakban dolgoznak, ugyanannyi alvást igényelnek, mint a nappali műszakban dolgozók. Ezért nagyon fontos, hogy megteremtsék maguknak az alvás idejére a megfelelő körülményeket, a hűvös szobát, sötétítést és az napi zaj csökkentése érdekében, használjanak füldugót, ha szükséges.

Gond van e akkor, ha folyton elalszom a kanapén tévénézés közben, de az ágyamban meg nem tudok aludni?

Ha rendszeresen elalszik a kanapén, az annak a jele, hogy nem alszik rendesen éjszaka a saját ágyában és nem piheni ki rendesen magát éjjelente mert nem jó már a matraca vagy talán a kanapé, sokkal kényelmesebb, mint az ágya. Minden esetben, győződjön meg arról, hogy van e normális alvásrendje és vizsgálja meg az ágyát, hogy nem tapasztal esetleg egyenetlenséget rajta, mert lehet, hogy már megérett a cserére.

Kihez forduljak, ha úgy érzem, alvással kapcsolatos egészségügyi gondom van?

Ha teljes mértékben meggyőződött arról, hogy a tökéletes alváshoz szükséges körülmények adottak, mindezek ellenére nem alszik jól és folyamatosan álmos, letört és fáradt, akkor ennek valami egészségügyi gond lehet a hátterében. Ebben az esetben, mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!

Mi van akkor, ha nincs elég időm aludni? Mit lehet tenni egy jobb alvás érdekében?

Az alvás az elengedhetetlen a mindennapi élethez, ergo, prioritást kell élveznie minden felett, ezt nem lehet elhanyagolni. Elérhető viszont egy jobb alvás, abban az esetben, ha az ember többet mozog, és ha vannak káros szenvedélyei, mint az alkohol, cigaretta, ezeket minimálisra szorítja vagy esetleg le is szokik róluk, de ha nem, akkor lefekvés előtt 1-2 órával már ne használja ezeket. Győződjön meg róla, hogy elég hűvös, sötét és csendes a szoba, a matrac is megfelelő alátámasztást biztosít. Ha úgy érzi, túl stresszes a következő napi teendői miatt, lazítson kicsit, írja össze a teendőket és csak ezután menjen lefeküdni.

Be tudjuk pótolni a heti kialvatlanságot egy hétvégi hosszabb alvással?

Sajnos nem. A hétvégi alváspótlás nem hozza vissza azt, amit hét közben nem aludt le az ember. Úgy kell alakítani a hétköznapi életét az embernek, hogy ne az alvás rovására tevékenykedjen. A hétvégi alváspótlás csak ideiglenes megoldás, hosszútávon az egészség rovására megy.

Mikor mondhatom azt, hogy alvászavarom van?

Ha elmondhatja magáról, hogy nem szabotálja az alvását, minden körülmény adott a jó alváshoz, mégis minden nap arra ébred, hogy álmos, rossz a közérzete, gyengének érzi magát, mindenképpen javasolt egy orvosi vizsgálat, mert ebben az esetben valami egészségi zavar az, ami az kialvatlanságot okozza.

Melyik a legjobb matrac?

Ez teljesen egyén függő. Amelyik matrac a legjobb az egyik embernek, nem biztos, hogy az a legjobb a másiknak, bár nem kizáró ok. Annak a megállapításához, hogy önnek melyik a legjobb matrac, be kell fáradnia egy szaküzletbe és szakértő segítségével meg próbákkal kell meg találni a legjobbat. Három fontos tényezőt kell figyelembe venni, ami alapján valaki kiválasztja a neki legjobb matracot: kényelem, alátámasztás és tér. A kényelem, a szó szoros értelmét jelenti. Matracpróba közben nem azt kell keresni, hogy puha vagy kemény, hanem azt, hogy kényelmes vagy nem kényelmes. Az alátámasztás a második fontos tényező. Meg kell kérni valakit, hogy figyelje a gerincvonalát, amikor éppen fekszik a matracon. Ha az nem mutat görbe vonalat, akkor az alátámasztás ideális. A tér a harmadik fontos tényező. Ebben az értendő, hogy minden embernek az alkatához megfelelő alvófelületre van szüksége, ahhoz, hogy éjjel kényelmesen tudjon aludni. Nem jó, ha nincs elég hely megfordulni, az sem jó, ha folyton hozzáér az ember az esetleges párjához, ha van, és zavarja őt ezzel. Hogyan vásárolhatom meg a nekem legmegfelelőbb matracot? Először is kezdje azzal, hogy felméri a saját igényeit, megvizsgálja jelenlegi ágyát, a benne lévő alátámasztást, a pontos méreteket. Aztán próbálja meg felbecsülni, hogy viszonylag mennyit tudna költeni egy új matracra. Ha mindez megvan, irány a bolt! Ha párja is van, akkor Őt is feltétlenül vigye magával, mert fontos, hogy neki is jó legyen az új matrac. A boltba érve, kérje tanácsadó szakértő segítségét, ez szűkíti majd a kört, nem kell végig fetrengenie minden matracon. Mondja el neki a pontos méreteket, az Ön elképzelését, legyen vele kommunikatív, ez erősen elősegíti a leges leg megfelelőbb matrac megtalálását, ami minden szempontból jó lesz!

Mikor mondhatom, hogy új matracra van szükségem?

A test jelzi, ha baj van a régi matraccal. Ilyenkor jelentkeznek az egyre gyakoribb hát és vagy derékfájások, az ébredés utáni levertség érzete, a gyengeség, a folytonos álmosság. Ezért nagyon fontos, hogy legalább félévente egyszer vizsgálja meg matracát, hogy nem e tapasztal deformitást rajta, nem e vesztette el a jó alátámasztó készségét, mert ha igen és még a felsorolt fájdalmak és a folytonos álmosság érzete is jelen van, akkor eljött az ideje a matrac cseréjének.

Új matrac vásárlásakor milyen szempontokat vegyek figyelembe?

Négy alap kulcsszót kell észben tartani, ami alapján elindulhat vásárolni: alátámasztás, komfort, térigény és rendszer. Az alátámasztás lényege, hogy vízszintes pozícióban az ember gerincének minden csigolyája a megfelelő helyen kell, hogy legyen, mindenféle feszítés nélkül. Egy jó ortopéd matrac ezt tökéletesen tudja nyújtani. A komfort az egy olyan érzés, ami minden embernél egyedi, az ő sajátja, ennek megfelelően választ magának megfelelőt. A térigény az abban rejlik, hogy az ember teste változhat. A matrac egy hosszú távú választás, érdemes megnéznie az embernek a saját genetikai vonalát, visszafele és ha azt tapasztalja, hogy a felmenői nagyobb testűek, akkor ennek megfelelően kell megvenni az új matracot. Végül a rendszer az ami a matrac meg alátámasztását illeti, ugyanis, a legtöbb esetben a gyártók előírják, hogy mire lehet rátenni az általuk gyártott matracot, hogy az időtálló és tökéletesen szellőzzön. Mit kell tennem mielőtt, elindulok új matracot vásárolni? Először is, fel kell mérni az embernek a saját igényeit. El kell dönteni, hogy az adott ágykeretbe vesz új matracot vagy teljes csere lesz, komplett ágy. Ha adott az ágykeret, mérjen rá pontosan, bel-méret és fejvég magasság. Ez azért fontos, mert egy matracnak súlya van, azt mozgatni kell, és jobb, ha nem kell feleslegesen cipelni. Aztán tegye fel mindenki saját magának a kérdést: „Változott-e az életmódom a legutóbbi matrac vásárlása óta?”, meg: „A testem változott-e az utolsó matracvásárlásom óta?”. A válaszok nagyban befolyásolni fogják az új matrac kiválasztását. Ha az új matracot ketten fogják használni, akkor mindenképpen ketten kell menni azt kiválasztani! Mi a legjobb módja a matrac kipróbálásának? A legjobb módja a kipróbálásnak a matracon való fekvés! Kérje a tanácsadó segítségét, hogy szűkítse az Ön igényeinek megfelelően a kipróbálandó matracokat. Aztán feküdjön rá a matracra olyan pozícióba, amiben otthon szokott elhelyezkedni elalvás előtt. Ha első benyomásra jónak tűnik a matrac, akkor maradjon fekve néhány percig és érezze át, hogy jó alátámasztását érzi a testének, kényelmes és a teste egyik pontján se érez kellemetlen nyomást. Próbáljon ki több matracot is, mert mindig lehet egy másik, ami jobb érzést nyújt! Kérdezze ki partnere véleményét is minden kipróbált matrac után. Mennyi időközönként kell a matracokat cserélni? A matracok különböző okoknál fogva mennek tönkre az idő folyamán. Az elhasználódást okozhatja, ha például, nem rendeltetésszerűen használják, lásd, ugrál rajta a gyerek, vagy okozhatja a használójának az időközben bekövetkezett esetleges súlybéli gyarapodása, netán fekvőbetegség kialakulása is, ami túlterheli a matracot és ezzel rövidítheti az élettartamát. Ami biztos jele annak, hogy egy matrac cserére szorul, az, hogy a használója nap, mint nap fáradtan és meredten, fájdalmakkal ébred. Aztán még az is, ha látható, jelentős deformálódást mutat a matrac. Ellenőrizze félévente ezeket a dolgokat, és ha már ilyesmit kezd tapasztalni, menjen be egy szakboltba és vásároljon egy újat az egészsége érdekében.

Milyen méretű matracot vásároljak?

A hálószoba ugyebár egy olyan hely, ahova főként aludni jár az ember, ezt meg rendszerint egy ágyon szokta csinálni, ergo, a legfontosabb kellék a hálószobában az ágy! Persze el lehet férni egy keskenyebb felületen is, de miért, ha a szélesebb az kényelmesebb! Ezért, mindenki a saját kényelme érdekében válasszon a testének és szokásának legmegfelelőbb méretet.

Mennyit költsek egy matracra?

Egyénfüggő, hogy ki mennyit tud költeni egy új matracra, de elég gyakori, hogy ennél jóval kevesebbet szán valaki rá, mert nincs tisztában vele, hogy milyen érték az ágy, ami a legtöbbet használt bútor egy ember otthonában, amiben egy átlagember élete során kb. 220.000 órát tölt, ami az élete közel egyharmada. Vegye, ezeket figyelembe mielőtt elindul vásárolni és mérlegeljen mielőtt kb. 10 évre szóló döntést hoz, olyan témában, ami a kényelmét és egészségét szolgálja majd. Teljesen más a helyzet, ha például egy vendégágyról beszélünk, ami nem állandó használatú alkalmatosság, ebbe a legtöbb ember nem szokott sokat áldozni. Kivételek azért mindig vannak, amik erősítik a szabályt…

Mit tehetnek azok, akik nemrég lettek szülők, annak érdekében, hogy jobban aludjanak?

Semmi sem lehet nagyobb kihívás, mint egy csecsemőre vigyázni. Azért van egy jó hírem, a csecsemők felcseperednek, és ahogy múlik az idő, egyre szabályosabban fognak aludni és átalusszák majd az éjszakát a szüleikkel. Amíg ez az állapot nem alakult még ki, próbáljunk gyerekünk szokásaihoz alkalmazkodni. Csábító lehet, amikor napközben bealszik a pici, hogy a lakásban rendet tegyünk, főzzünk, mossunk, takarítsunk, amíg alszik, kihasználva az időt, de ne tegyük! Arra az egy két óra pihenésre a szülőnek is szüksége van, hogy tudja állni a sarat. Nincs abban semmi rossz, ha szundikál a felnőtt is, amíg a baba alszik és még jól fel is töltődik ez által energiával!

Mennyi alvásra van szüksége egy gyereknek?

Átlagosan egy gyermek alvásszükséglete napi 9 óra. Győződjünk meg arról, hogy a körülmények gyermekünk szobájában adottak-e, legyen megfelelő hőmérséklet, csend és sötétség, illetve legyen gyermekünknek korához és súlyához viszonyítva a legmegfelelőbb matraca. Ha a gyermek jól alszik, a szülő is jól fog! Jó lehet-e az én régi matracom a gyermekemnek? Ha a régi matrac nekem kényelmetlen, az gyermekemnek sem lesz jó! Főleg, hogy egy növésben lévő testnek, ami szinte naponta átalakul, még nagyobb szüksége van a tökéletes alátámasztásra az esetleges gerinc deformációk elkerülése végett. A régi komforttalan, elhasznált, elöregedett matracot le kell selejtezni.
Általunk forgalmazott márkák